Geboortebegeleiding & KI-center

ZUUTHOEVE

KI-center

Al jaar en dag volgen wij met plezier uw merrie op om deze vervolgens te dekken met vers sperma. Ook hengsten die niet in ons station staan mogen gebruikt worden.

GEBOORTEBEGELEIDING

De komst van een veulen is voor veel mensen iets om naar uit te kijken. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen bieden wij geboortebegeleiding aan van uw merrie. Wij hebben drie ruime stallen ter beschikking met camera’s om uw merrie 24/7 in de gaten te kunnen houden. Wanneer de merrie bijna klaar is om te bevallen wordt er een automatisch Birthalarm System ingenaaid. Deze zal ons opbellen wanneer de merrie haar water breekt. 

De veearts zal binnen 5 minuten aanwezig zijn om de geboorte, samen met ons, mee te begeleiden. 

Nadat het veulen er is wordt het veulenspuitje gegeven en de nageboorte gecontroleerd. Het veulen zal ook biestmelk krijgen. Na 24 uur van de geboorte worden de antistoffen gecontroleerd en indien nodig plasma bij gegeven. 

In een notendop: 

  • Automatisch Birthalarm System dat ingenaaid wordt bij uw merrie
  • 24/7 camera bewaking 
  • Controle nageboorte
  • Biestmanagement
  • Veulenspuitje
  • Controle van antistoffen na 24u

Plasma

PLASMABANK

Plasma wordt ook wel eens “vloeibaar goud” genoemd. Het dankt deze naam aan de enorme hoeveelheid stoffen die erin zitten. We denken hierbij voornamelijk aan antistoffen, stollingsfactoren, albumine, en complementfactoren. Een pasgeboren veulen heeft geen antistoffen in het bloed. De eerste melk (biestmelk of colostrum) is daarom van cruciaal belang gezien dit net zeer rijk is aan deze antistoffen.

Bij een veulen is gedurende de eerste 12 uur de darm nog goed doorgankelijk voor antistoffen en kunnen deze aldus opgenomen worden. Vanuit de darm komen ze dan in de bloedbaan terecht waar ze hun functie optimaal kunnen vervullen. Indien een veulen om welke reden dan ook niet voldoende antistoffen opneemt kan het zich niet beschermen tegen allerhande banale of minder banale kiemen. Bij deze veulens kan een plasmatransfusie dan ook cruciaal zijn!

Ook veulens die reeds een infectie doormaken en hierdoor een grote hoeveelheid van hun antistoffen reeds verbruiken, kunnen baat hebben bij een plasmatransfusie.

De plasmabank is gehuisvest op de Zuuthoeve te Lier, deze zijn steeds telefonisch bereikbaar voor een afspraak om plasma te bestellen en af te halen. 

PRIJZEN

Geboortebegeleiding  € 270,00 excl. BTW
Zak plasma  € 140,00 excl. BTW
Stalgeld merrie zonder veulen € 12,00 excl. BTW 
Stalgeld merrie met veulen  € 18,00 excl. BTW 
Stalgeld
Geboortebegeleiding
€ 15,00/dag excl. BTW